Un Blog despre spiritualitatea si etosul evanghelic

Gloria Unui Stergar

Sarbatoarea Pastelui este o sarbatoare sobra si profunda, o sarbatoare care ar trebui sa ne faca mai reflectivi, mai meditativi. E greu insa sa fim meditativi intr-o perioada cand traim intr-o lume virtuala unde suntem bombardati cu informatii, cu imagini, cu notificari continue si cu “like-uri” care ne spun cat de populari suntem. Exista o goana dupa popularitate, dupa glorie, o glorie falsa si desarta.

Din acest univers social si virtual, e sanatos sa ne intoarcem in universul biblic ca sa ne tratam de “socialita”.

Exista un episod in Evanghelia dupa Ioan care este intotdeuna proaspat si surprinzator. Contextual, Evanghelia dupa Ioan este divizata in doua parti majore:

  1. Cartea Semnelor – capitolele 1-12, capitole ce consemneaza sapte semne facute de Mantuitor
  2. Cartea Gloriei – capitolele 13-21, unde descoperin ca gloria este realizata prin suferinta, asa cum poetic surprinde acest aspect unul din cantecele clasice, “drumul slavei trece si pe la cruce.”

Interesant este faptul ca apostolul Ioan este autorul care vorbeste foarte mult despre glorie. Bunaoara, in evanghelie cuvantul glorie si derivatele sale apare de 42 de ori , iar in cartea Apocalipsa, apare de 19 ori pentru un total de 61 de ori.

Cartea gloriei incepe cu pasaj care-l prezinta pe Isus si un stergar. Aici incepe drumul gloriei, cu gloria unui stergar.

Ce poti face cu un stergar, un prosop? In general, stergarul este un simbol al umilintei, este un simbol al esecului, este simbolul renuntarii.

Stergarul este folosit adesea in ring, cand doi boxeri concureaza in ring: unul este foarte tare si-l nauceste pe celalalt, care nu mai are nici o replica. Lovitura dupa lovitura, durere, arcada sparta, sange. Celalalt loveste fara mila, gata sa-l omoare in bataie. Singura sansa pentru a-l opri este sa renunte, sa se declare invins. Cum sa faca asta? Cineva arunca prosopul, stergarul. E invins, dar a scapat cu viata. Dar si cu rusinea esecului. Prosopul acesta este un simbol al esecului, al renuntarii.

See the source image

Cum devine stergarul esecului stergarul gloriei? Ce-a facut Isus?

In primul rand, cu stergarul, Isus se asigura pe sine (v. 4). Isus i-a invatat cum sa se asigure. Isus a luat stergarul… de la inceputul lucrarii, Satan i-a spus “Arunca prosopul!” “Daca esti fiul lui Dumnezeu, arunca-te jos! (Matei 4:6).  Satan i-a aratat gloria lumii.  “toate aceste lucruri ti le voi da tie, daca te vei arunca cu fata la pamant si te vei inchina mie.” Arunca stergarul!! Renunta! Va fi prea greu si prea dureros pentru tine. Isus stie deja toata suferinta: vanzare, lepadarea, batjocurile, cununa de spini, biciul cu scorpioane, crucea, piroanele, arsita, setea, moartea, mormantul. Diavolul suiera demonic: “Arunca prosopul!”. Isus a luat stergarul… Ce o sa faca cu stergarul? O sa-l arunce? Isus s-a incins cu el. S-a asigurat pe sine. A stiut ca a venit ceasul. Acesta-i momentul tau, momentul dificil. “Tatal stie ce se intampla. Eu stiu cine sunt si de ce am venit. Nu arunc prosopul! Dar ma incing cu el. Ma asigur pe mine insumi”

See the source image

Poate ca esti azi intr-o situatie similara. Ai luat prosopul si esti gata sa-l arunci. Esti gata sa te dai batut, sa renunti, poate la familia ta, la o prietenie, la o relatie, la businesul tau, la lucrarea pe care o faci. Satan te incurajeaza: renunta! O sa pierzi. E vremea sa te incurajezi. Tata stie ca esti in situatia asta si nu vei pierde! Nu arunca prosopul!

In al doilea rand, Isus, prin gestul lui, exprima iubire. Isus ii invata cum sa iubeasca. A luat prosopul si dintr-o data i-a vazut pe cei din jurul lui. L-a vazut pe Petru. Laudaros si curand lepadat. L-a iubit pana la capat. L-a vazut pe Iuda. “Ma va vinde”. Cu treizeci de arginti. Fiindca-l iubea, l-a iubit pana la capat. L-a vazut pe Toma. “El nu o sa  creada. I-l voi iubi pana la capat.” Stergarul era un simbol al acelei iubiri care merge pana la capat. si pentru cei pe care-i iubesti faci orice. Te sacrifici, infrunti rusinea, slujesti, le cureti mizeria, le ierti gresellile si esti gata sa mori pentru ei.

Nu o sa-i iubeasca partial, iubirea lui nu se schimba. Nu o sa-i iubeasca temporar. Nu o sa-i iubeasca superficial, ci radical. Pana la capat. S-a uitat la chipul fiecaruia si cu stergarul in mana, spalandu-le picioarele,  le-a spus va iubesc pana la capat. Ce demonstratie de glorie. Asta da “like”!

Pe 14 decembrie, 2012, Adam Lanza, un tanar a omorat 26 de persoane prin impuscare in oraselul Newtown, CT., o drama incredibila pentru America. Tatal lui a ramas tacut pentru mult timp. In primul interviu pe care l-a dat a spus ar fi vrut ca fiul lui sa nu se fi nascut. ca a devenit un monstru. Mi-am pus atunci intrebarea: daca tatal lui i-l iubea pe Adam pana la capat, pe mama lui si pe familia si nu divorta si nu-i abandona, s-ar fi intamplat acest lucru? I-a dat bani, dar nu i-a dat dragoste. A luat stergarul si in loc sa demonstreze iubirea lui, l- a aruncat. La fel s-a intamplat cu alti tineri care au devenit confuzi, neiubiti si violenti. Unul din motivele pentru care Nikolas Cruz a impuscat 17 tineri la scoala in Florida, a fost faptul ca cineva a aruncat stergarul.

In al treilea rand, Isus, prin acest act surprinzator, le ofera iertare. Isus ii invata cum sa se ierte. Stergarul acesta este un simbol al iertarii. Petru refuza gestul lui Isus. “Petre, daca nu te spal eu, nu vei avea parte deloc cu mine” e un moment crucial. Isus stie ca in curand Petru o sa se lepede de el. Isus i-a prosopul si in loc sa renunte la Petru, ii spala picioarele. I-l iarta. Isus vrea sa-i recupereze. Ne invata sa-i recuperam pe cei care au gresit, care s-au ratacit, care au cazut.

Subiectul acesta este foarte important. E o satisfactie uriasa sa poti recupera pe cineva. Sa vezi un fiu risipitor ca se introarce acasa, ca un cuplu se impaca, ca un pacatos primeste iertarea. Iuda 23 spune clar, “cautati sa mantuiti pe unii, smulgandu-i din foc!” 1 Petru 4:8 subliniaza acelasi act: “mai presus de toate, sa aveti o dragoste fierbinte unii pentru altii, caci dragostea acopera o sumedenie de pacate”.

Isus is trateaza regeste. Isus ii invata cum sa se trateze unul pe altul. “Intelegeti voi ce v-am facut eu?” “Da, ne-ai spalat picioarele.” “Da, v-am spalat picioarele, dar am facut mai mult decat atat. V-am tratat regeste. Mai bine decat meritati. V-am iubit pana la capat si nu am renuntat la voi. N-am aruncat prosopul.”

E atat de usor sa renuntam la cei care au gresit, la cei care sunt pe muchie, pe val, pe marginea prapastiei. La cei care deja aluneca pe panta pacatului si a deziluziei. E asa de usor sa traim in neieratare cu resentimentele si deziluiziile noastre. Sa ne plangem de mila si sa murmuram non-stop. E atat de usor sa renuntam la visele noastre, la aspiratiile spirituale, la destinul pe care l-a desenat Dumnezeu, la Prietenii si oamenii din viata noastra, uneori chiar la familia noastra, la chemarea si lucrarea pe care o facem.

Isus a luat stergarul… si s-a asigurat, a iubit si a iertat. A transformat rusinea stergarului in gloria slujirii.

See the source image

Indiferent in ce situatie te afli, intrebarea este: ce o sa faci cu stergarul? E in mainile tale! O sa-l arunci? Sau o sa-l folosesti pentru gloria lui Dumnezeu? Gloria invierii, este precedata de gloria stergarului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: