Un Blog despre spiritualitatea si etosul evanghelic

Vizita de lucru a delegatiei parlamentare in Norvegia continua. Mai jos gasiti un nou comunicat de presa prezentant detaliile.

Photo Credit: Deputat Mircea Lubanovici (deputatul Lubanovici si Marius & Ruth Bodnariu)

Ref: Vizita de lucru la Parlamentul norvegian si intalnirea delegatiei parlamentare cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Norvegia

 

Joi, 21 ianuarie a.c., vizita de lucru in Norvegia a delegatiei Camerei Deputatilor si Senatului a continuat, la Parlamentul norvegian (Stortinget), cu intalniri de lucru cu dl. Erlend Wiborg, prim-vicepresedinte al Comisiei pentru munca si afaceri sociale, si cu membri ai acestei comisii, precum si cu dl. Ulf Leirstein, presedintele Grupului de prietenie cu Romania din Legislativul norvegian, alaturi de alti membri ai grupului de prietenie si ai altor comisii parlamentare.

 

In cadrul convorbirilor, au fost evidentiate aspecte referitoare la necesitatea de a avea o cooperare sustinuta cu partea norvegiana in solutionarea cazurilor familiilor de romani care locuiesc in Norvegia (Bodnariu, Nan si altele) si care au intrat in atentia serviciilor sociale norvegiene de protectie a copilului, avand ca efect inclusiv separarea copiilor de familie.

Membrii comisiei din Camera Deputatilor au abordat si situatia cetatenilor romani care lucreaza in Norvegia si problemele specifice cu care acestia se confrunta pe piata muncii, modificarile legislative initiate de partea norvegiana in domeniu, aspecte legate de protectia sociala, salarizare, somaj etc.

In incheierea discutiilor, delegatia senatoriala a remis o scrisoare din partea dlui. Calin Popescu- Tariceanu, Presedintele Senatului, adresata dlui. Olemic Thommessen, Presedintele Parlamentului norvegian, in sustinerea solutionarii cazului Bodnariu si a altor situatii similare, iar reprezentanti Comisiei Camerei Deputatilor pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii au transmis colegilor parlamentari norvegieni invitatia de a efectua vizite in Romania pentru continuarea dialogului demarat la Oslo.

Pe parcursul aceleiasi zile, delegatia a participat la o intalnire cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Norvegia, eveniment organizat si gazduit de Ambasada Romaniei la Oslo. Intre temele abordate in cadrul unui dialog deschis si activ, desfasurat pe durata a mai mult de trei ore, s-au numarat: identificarea unor solutii de natura sa permita reintregirea familiilor ai caror copii au fost preluati de Serviciul norvegian de protectie a copilului; aspecte referitoare la legislatia electorala, respectiv introducerea votului prin corespondenta, precum si conditiile de pe piata muncii pentru lucratorii romani; dorinta de continuare a relatiei speciale existente intre Romania si Norvegia etc.

De asemenea, au avut loc discutii individuale ale parlamentarilor cu participantii la intalnire, in care au fost prezentate si alte cazuri ale unor familii care s-au confruntat, in trecut, cu procedurile Barnevernet, opinia majoritara degajata reflectand ingrijorarea resimtita fata de unele masuri disproportionate, abuzive  si netransparente aplicate de autoritatile competente.

Vizita in Norvegia a delegatiei parlamentare continua astazi, 22 ianuarie a.c., in program fiind incluse convorbiri cu reprezentanti ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe si ai Ministerului Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale.  

Vicepresedinte Mircea Dolha

 

Biroul Parlamentar al deputatului Mircea Lubanovici
Colegiul 3 – Diaspora

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: