Un Blog despre spiritualitatea si etosul evanghelic

Delegatia parlamentara romana care a vizitat Norvegia si familia Bodnariu a emis un comunicat de presa despre aceasta vizita oficiala. Mai jos gasiti comunicatul integral, asa cum a fost distribuit de Biroul Parlamentar al deputatului Mircea Lubanovici. Ma bucur ca unii din membri acestei comisii sunt prieteni personali si oameni care au decis sa se implice si sa devina o voce pentru familia Bodnariu si pentru toate familiile care au experimentat ghiarele nemiloase ale Barnevernet.

Sursa poza: Deputat Mircea Dolha,  liderul comisiei – facebook:

“In perioada 20-22 ianuarie a.c. o delegatie a Camerei Deputatilor, condusa de domnul deputat Mircea Dolha, vicepresedinte al Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, din care fac parte si domnul deputat Mircea Lubanovici, presedintele comisiei, doamna deputat Maria Grecea, membru al comisiei, domnul deputat Ovidiu Iane, membru al comisiei, precum si o delegatie a Senatului, alcatuita din domnii senatori Titus Corlatean, membru al Comisiei pentru politica externa, Ben-Oni Ardelean, secretarul Comisiei pentru politica externa si Marian Vasiliev, presedintele Comisiei pentru egalitatea de sanse, se afla intr-o vizita de lucru In Norvegia, in vederea intreprinderii de demersuri politice pentru sustinerea reintregirii familiilor de romani ai caror copii au fost preluati de Serviciul local norvegian de protectie a copilului (Barnevernet), precum familiile Bodnariu, Nan si altele asemenea. Parlamentarii romani participa la un program comun de intrevederi oficiale cu autoritatile norvegiene.

Miercuri, 20 ianuarie a.c., a avut loc o intalnire de peste trei ore cu doamna Anne Karin Hamre, guvernatorul judetului Sogn og Fjordane, in jurisdictia caruia se afla Redal, localitatea de resedinta a familiei Bodnariu, si cu reprezentanti ai municipalitatii Naustdal. Dupa prezentarea facuta de guvernator, parlamentarii romani i-au cerut acesteia imperios reanalizarea ordinului temporar de plasament pe considerentul ca masura adoptata este una disproportionata si reprezinta o interpretare abuziva a principiului interesului superior al copilului (potrivit legislatiei internationale relevante), adaugand ca exista suspiciuni rezonabile privind unele vicii de procedura (nerespectarea de catre Barnevernet a etapelor procedurale prevazuta in legislatia norvegiana). 

S-a remarcat disponibilitatea partii norvegiene de a avea un dialog deschis cu membrii delegatiei, doamna Guvernator admitand ca situatia actuala reprezinta o provocare, fiind una sensibila pentru ambele parti.

Membrii delegatiei romane au subliniat atasamentul fata de stransele relatii existente intre tara noastra si Norvegia si dorinta de a continua promovarea acestora la acelasi nivel, relevand totodata faptul ca situatia prezenta, si anume cazul Bodnariu si al altor familii care se confrunta cu dificultati similare, a generat o emotie deosebit de puternica in randul cetatenilor romani, atat din tara, cat si din strainatate, din cauza lipsei de transparenta de pana acum, precum si a suspiciunilor care planeaza asupra modului de gestionare a cazurilor. 

Ulterior, delegatia s-a deplasat la resedinta familiei Bodnariu din localitatea Redal, unde a avut discutii cu cei doi soti, a vizitat locuinta si a constatat conditiile adecvate de viata si dezvoltare oferite copiilor de catre parinti. La acest moment a fost prezent si Preasfintitul Parinte Episcop Macarie Dragoi al Europei de Nord. De asemenea, parlamentarii au discutat cu vecini ai familiei, cetateni norvegieni, precum si cu alti membri ai comunitatii locale care ii cunosc indeaproape pe Ruth si Marius Bodnariu.

Vizita in Norvegia a delegatiei parlamentare continua astazi, 21 ianuarie a.c, si maine, 22 ianuarie a.c., in program fiind incluse convorbiri cu comisii ale Parlamentului norvegian, cu reprezentanti ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale, precum si cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Norvegia.

Vicepresedinte  Mircea Dolha

Biroul Parlamentar al deputatului Mircea Lubanovici
Colegiul 3 – Diaspora”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: