Un Blog despre spiritualitatea si etosul evanghelic

VREAU SA MOR! – DESPRE RAVAGIILE DEPRESIEI

Traim intr-o lume care inregistreaza nivele incredibile de stress. Ingrijorarea si stresul cuplate cu evenimente speciale din viata pot conduce o persoana pe marginea prapastiei emotionale, psihice si mentale. Fiinta umana este o fiinta emotionala si asa cum se exprima Arnold M. Ludwig, “fara emotii omul nu ar fi altceva decat un computer biologic”. Mintea si psihicul uman reprezinta mistere inca nedezlegate de stiinta.  Ca si pastor de suflete si consilier spiritual realizez nevoia de a adresa aceste conditii emotionale si psihice si de a diminua stigma sociala care le insoteste. De aceste stari emotionale nu sunt scutiti nici pastorii, liderii spirituali si misionarii. Pentru eficienta acestui articol prefer sa folosesc cuvantul “depresie”  si derivatele sale si nu cuvantul traditional romanesc “deprimare”.

 

Asadar, CE ESTE DEPRESIA (deprimarea)? CINE POATE FI DEPRESIONAT (deprimat)? POT CRESTINII FII DEPRESIONATI? Depresia este cea mai comuna si acuta problema psihologica, emotionala din America. Jumatate din femei si o treime din barbati sufera de o astfel de stare emotionala la un moment dat.

Simplu, depresia este o schimbare sau insuficienta chimica ce conduce la o alterare a modului de functionare a creierului, o stare de deprimare, descurajare manifestata printr-o pierdere de energie, de concentrare. O stare de iritare constanta, de instabilitate emotionala, sentimente de nevrednicie, deznadejde si vinovatie, care in final conduc la ginduri morbide, suicidale.

Este acel tunel mental si emotional in care nu se mai vede lumina la capat. Acea groapa adinca si mocirloasa din care simti ca nu mai poti sa iesi si cu cat te lupti pentru a iesi la suprafata, cu atat parca te afunzi. Este ca un sinkhole in care resursele interioare sunt epuizate, iar acel gol produce un colaps, o cadere in acea groapa.

Cine poate fi depresionat? Oricine. Mary Southerland, sotie de pastor si o scriitoare cunoscuta, spunea: “Am fost intotdeauna foarte puternica, cu dorinta puternica de a excela in tot de fac. Ma mindream ca sunt o perfectionista foarte disciplinata si cu putina simpatie pentru cei slabi. Acum, eu cea puternica nu ma mai puteam ridica din pat. Cea mai mica decizie ma conducea la panica. De multe ori ma duceam pina la biserica, dar nu puteam intra inauntru. Ma simteam vinovata si plingeam incontrolabil. Eram paralizata. Am cazut intr-o groapa adinca si intunecoasa. Nu aveam idee cum am ajuns acolo si, chiar mai infricosator, nu aveam idee cum o sa ies de aici”.

Exista o stigma sociala asociata cu stari depressive si conditii mintale, mergandu-se pana la punctul de a considera astfel stari infuente sau posesii demonice.

Biblia este realista si prezinta personaje biblice populare care au experimentat episoade depressive.

Iov, dorea sa moara, intrebindu-se de ce s-a nascut.

Ana era plina de amaraciune pentru ca nu avea copiii  (1Sam. 1:16)

Ilie, profetul neinfricat isi dorea sa moara ( 1Imp. 19:3-4)

Regele Ezechia experimenteza intense stari emotionale in momentul cand viata lui este pusa in pericol de boala.

Iona, prorocul, se cearta cu Dumnezeu si vrea sa moara.

Profetul Ieremia se exprima in felul urmator: Lam 2:11 “Mi s’au stors ochii de lacrămi, îmi fierb măruntaiele, mi se varsă ficatul pe pămînt” (Plangeri 2:11).

Isus experimenteaza momente de intensitate emotionala incredibile in Saptamana Patimilor in Gradina Ghetimani.

Am putea continua cu alte exemple din Scriptura sau din istorie. Martin Luther, Reformatorul, si Charles Spurgeon, Printul predicatorilor,  au experimentat astfel de episoade.

FACTORII CARE CONDUC LA DEPRESIE. Starile depresive sunt rezultatul unor factori de natura personala, circumstantiala, experientiala, genetica, profesionala, etc. Iata cativa factori comuni:

 1. Lipsa relatiilor care adauga valoare. Relatiile in care o persoana este angajata pot sa o conduca o persoana pe marginea prapastiei. Relatiile sunt de trei feluri.  Cele care adauga valoare vietii noastre, care ne fac sa inflorim sa traim viata la maxim.  Relatii neuter care sunt necesare, dar nu au impact decisive asupra vietii noastre. Relatii toxice – cele care depersonalizeaza, epuizeaza, consuma viata unei persoane. Si inabilitatea de a cultiva relatii are un impact aupra sanatatii noastre emotionale.
 2. O personalitate pesimista: Unii oameni s-au nascut cu o personalitate pesimista sau anii copilariei le-au format o astfel de dispozitie. O imagine negativa despre sine, despre valoare intriseca a persoanei conduce la pesimism cronic si, implicit, la stari depresive. O personalitate de tip melancolic are mult mai multe sanse sa experimenteze episoade depresive.
 3. Un trecut nerezolvat: Fiecare persoana impacheteaza un bagaj al trecutului:  experiente negative, suferinte ingropate, minie nerezolvata, pacat ascuns, o pierdere mare, abuz fizic, emotional sau sexual, alte traume extraordinare. Toate aceste situatii nerezolvate la timp au potentialul sa refuleze mai tarziu.
 4. O predispozitie genetica – este dovedit faptul ca unele persoane au predispozitii genetice pentru stari depresive. Tratamentul medical preventiv este foarte important in acest caz.
 5. Un present nesigur si esuant. Experiente prezente precum  probleme de sanatate, crize financiare, divort, esecuri personale epuizeaza resursele emotional, psihice si mentale ale unei persoane si pot cauza astfel de stari.
 6. O slujba foarte solicitanta care implica intensitate emotionala, psihica si spirituala. Pastorii si misionarii slujesc in circumstante foarte solicitante care impun un consum imens de energie emotionala, psihica si spirituala.

ESTE POSIBILA IESIREA DIN STAREA DEPRESIVA? Vestea buna este ca starea depresiva nu trebuie sa fie permanenta. Sunt pasi care procesual conduc la iesirea din tunelul emotional.

 1. Mai intai, este foarte important sa recunoasti situatia. Admite cum te simti! Unul din lucrurile cele mai dificile pentru persoanele ce experimenteaza stari depresive este admiterea crizei. Negarea este modul in care persoanele incearca sa lupte cu situatia si sa evite stigma sociala.
 2. Striga dupa ajutor. Fiecare avem un cerc relational care poate sa ne ajute: familia, prietenii, alti credinciosi, consilieri spirituali si nu in ultimul rand, specialist medicali si doctori.
 3. Cultiva un stil de viata echilibrat. Reorganizeaza viata ta. Elimina sursele de stress. Pune pret pe odihna fizica, pe relaxarea emotionala, pe refularea pshica si pe revitalizarea spirituala. Bazeaza-te pe promisiunile lui Dumnezeu. Unul dintre antidoturile cele mai puternice si tratamentul cel mai eficient este cel spiritual: rugaciunea, partasia, meditatia, muzica sprituala, inchinarea si citirea Bibliei. Biblia este bogata in pasaje biblice care incurajeaza sufletul ta. De exemplu, Psalmul 40:1-4 descrie grija lui Dumnezeu pentru starea ta. Iata ce face Dumnezeu:

se apleaca spre tine

te aude si te asculta

te scoate fundul mocirlii si groapa pieriri

iti pune piciorul pe teren sigur

iti intareste pasii

iti pune in gura o cintare noua

iti pune in gura imnuri de lauda

te invata sa folosesti groapa ta ca o incurajare pentru altii pentru a-l vedea pe Dumnezeu si a se increde in El

CE PUTEM FACE NOI? Cei care au membri ai familiei, prieteni si cunostinte care trec prin stari depresive pot, in prima faza, sa le ofere ajutor imediat.

 1. Intelege! Nu discrimina oameni pe baza starilor depresive. Nu-i trata diferit. Nu-i stigmatiza, ci trateaza-i normal.
 2. Suporta! Ofera Dragoste si ajutor. Petrece timp cu cel afectat. Incurajeaza-l. Indulceste ravagiile depresiei prin dragoste si disponibilitate.
 3. Roaga-te. Rugaciunea are putere. Azi, chiar si elita medicala recunoaste puterea si valoarea terapeutica a rugaciunii.

Acestia sunt pasi simpli cu care poti sa abordezi imediat o persoana care trece prin tunelul depresiei. In timp va veni ziua cand persoana care spune “Vreau sa mor!” din cauza depresiei, va iesi din tunel si din nou va rosti cuvintele “Vreau sa Traiesc!” pentru ca viata merita traita. Este darul lui Dumnezeu pentru om.

Comments on: "Vreau sa Mor: Despre Ravagiile Depresiei" (1)

 1. Sfintii pomeniti in articol nu au fost ucisi in caderea depresiva,ci au devenit mai performanti (desavarsiti).
  “Caci cel neprihanit de sapte ori cade si se ridica,dar cei rai se prabusesc in nenorocire.”(Proverbe 24:16)

  Fiti binecuvantati.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: