Un Blog despre spiritualitatea si etosul evanghelic

ZONE DE COMPATIBILITATE

 

Luna  Februarie a devenit intr-un fel luna indragostitilor, a iubirii prin accentul care se pune pe sarbatoarea Valentine’s Day. Prin forta persuasiva a industriei filmului, a mass-mediei si prin apelul comercial, aceasta sarbatoare nu mai este pur americana ci a capatat dimensiuni globale. La prima vedere este un efort laudabil: celebrarea uneia din cele mai profunde si nobile inzestrari umane, cea a iubirii. In timp ce fiecare sarbatoreste conform propriilor valori, totusi prevalente in acest eveniment sunt romantismul pasionat, emotionalismul incandescent si hedonismul momentan. Din aceasta cauza, cultura seculara contemporana cauta si incurajeaza compatibilitatea astrologica, coabitare si concubinaj, casatorii de proba si alte gaselnite cupide.   

Din punct de vedere biblic insa, adevarata celebrare a iubirii este consumata in comuniunea casatoriei. Asadar, caracterul durabil al iubirii devine predominant. De aceeea, din perspectiva crestina, in procesul indragostirii si in consumarea iubirii prin casatorie, tinerii trebuie sa discearna si sa concilieze citeva zone de compatibilitate. In accord cu Bill Hybels, Making Life Work, sustinem ca a fi compatibili in casnicie este mai important decit a fi complementari. Prin urmare, iata citeva zone de compatibilitate care trebuie considerate si imbunatatite in procesul casatoriei.

  1. 1.                      Compatibilitate spirituala – 2Corinteni 6:14. Multi tineri evalueaza pe cei din jur atunci cind isi cauta un partener de viata prin esteticul exterior –frumusete, popularitate, potenta materiala, pozitia sociala, calitatea familiei de provenienta, etc. Acestea sunt lucruri de considerat, dar nu criterii primordiale. Un criteriu crucial in procesul indragostirii este compatibilitatea spirituala definita de acele lucruri commune precum: relatia cu Dumnezeu, conceptia de viata, conceptii si practici religioase, valori etice si morale. De extrema importanta sunt conceptia despre rugaciune, studierea Bibliei, participarea la biserica, darnicie, petrecerea timpului liber, etc. Viata spirituala este un ‘jug’ comun care determina armonia unei casnicii.
  2. 2.                      Compatibilitate de caracter – Psalm 51:6. Caracterul si integritatea sunt factori determinanti in soliditatea unei casnicii. Incompatiilitatea in acest domeniu are consecinte dezastruoase. Moody spunea ca integritatea este ceea ce esti in intuneric, adica ceea ce o persoana este in cadrul intim privat. Atunci cind un partener poseda un caracter deficitar o serie de polarizari au loc: un partener spune adevarul tot timpul, celalalt il infloreste, omite sau eludeaza; unul isi tine promisiunile, celalat le incalca; fidelitate/infidelitate; harnicie/lenevie; folosirea banilor, etc. Compatibilitatea de character determina nivelul de incredere intr-o relatie.
  3. 3.                      Compatibilitate a istoriei si experientelor personale. Fiecare persoana poseda o istorie si experiente pe care nu le poate elimina, dar le poate ascunde. Esecuri emotionale produc frica de intimidate, nervozitate, nesiguranta, depresie cronica, obsesii si comportamente stranii. Cel mai bun mod de a crea compatibilitate in acest domeniu este prin sinceritate si cunoasterea mutuala a propriilor istorii. Asa cum Bill Hybels subliniaza, parteneri trebuie sa fie sinceri despre amintirile lor, experiente si sentimente positive si negative, precum si conditii fizice.
  4. 4.                      Compatibilitatea in comunicare. Lipsa de comunicare are un effect nociv asupra familiei. Oamenii ajung sa comunice mai mult cu cei din jur si cu aparatele sofisticate decit cu  partenerul de viata. Insa, cu cit aceasta compatibilitate in comunicare se realizeaza mai rapid, cu atit casnicia devine mai solida. De aceea cultivarea unui limbaj si semnificatii commune este un imperativ. Nu mai putin important este modul de comunicare: verbal, emotional, atitudinal si gestural. Numai prin comunicare se pot realiza visurile si sperantele commune.
  5. 5.                      Compatibilitate in iubire – Genesa 29:11,17-18,20. Aici apare problema atractiei sau modul in care se produce indragostirea. Desigur, exista diferite teorii despre realizarea indragostirii, dragoste la prima vedere, prin rutina, soul mate – destin, prin educatie (Psychology Today) sau atractie irezistibila. Este clar ca Dumnezeu ne-a creat cu abilitatea de a simti atractie puternica care nu are neaparat de a face cu aparenta fizica si, care, trebuie sa fie reciproca, impartasita pentru a fi compatibila. Aceasta stare cauzata de reactii chimio-biologice (chemistry), de providenta sau convergenta mai multor factori este un ingredient necesar. Altfel, devenim ca baiatul care intr-o zi s-a decis sa se casatoreasca; a cumparat un buchet de flori si a inceput sa propuna unei fete pe care o cunostea, apoi a mers la a doua si la treia. Bietul de el a propus tuturor fetelor pe care le cunostea, pina buchetul s-a vestejit, dar tot necasatorit a ramas. A poseda sentimente de iubire compatibile este un imperativ.

De aceea oferim tinerilor si celor casatoriti, deopotriva, aceste domenii de compatibilitate spre meditatie si considerare deoarece ele creaza climatul unei casnicii solide si fericite.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: