Un Blog despre spiritualitatea si etosul evanghelic

Redescopera Bucuria

Redescopera Bucuria!

In vremea de criza pe care o parcurgem, uman vorbind, sunt putine motive de bucurie. Pare aproape nenatural sa abordezi subiectul bucuriei. Exista am putea spune un deficit de bucurie, dar un surplus de tristete, de amaraciune, de dezamagire, de nemultumire, de nervozitate si insatisfactie. Perspectiva biblica despre bucurie intra in coliziune directa cu perspectiva lumii. Biblia asociaza bucuria cu ceea ce se intampla in noi, lumea identifica bucuria cu ceea ce se intampla cu noi.

SUROGATELE BUCURIEI. Lumea produce o falsa bucurie care este dependenta de circumstantele pe care le avem la un moment dat. Lumea creaza idoli, industrii, curente si perceptii pentru a intretine un sentiment fals de de bucurie.

Asadar, lumea echivaleaza bucuria cu tineretea si frumusetea, iar oamenii sunt angrenati intr-o goana nebuna pentru a ramane tineri si a arata frumosi. Un alt surogat al bucurie este sanatatea. Adjectivul “healthy” patrunde in toate culturile si in toate limbile ca un trend ireversibil ce duce la fericire utopica. Lumea a creat o intreaga industrie pentru a cultiva perceptia efemara a bucuriei. Lumea pune egal intre prosperitate si bucurie si acum cand idolul materialismului este decapitat si dezmembrat ca odinioara Dagon, lumea aluneca in insatisfactie si violenta. Alt idol al carui altar il zideste lumea este succesul si popularitatea. Alergam gafaind prin labirintul succesului pentru a savura o iluzorie bucurie cand vom ajunge sa realizam ce ne-am propus. Succesul, spune lumea, iti va aduce popularitate, notorietate si acestea vor atrage prieteni pentru a ne maguli intr-o clipa de glorie nebuna. In final, un alt surogat alt bucuriei este divertismentul. Exista o intreaga industrie dedicata pentru a ne face bucurosi si satisfacuti. O religie hedonista ne ameteste pe toti cu mirajul unei posibile bucuri. Este o noua sacralitate a lumii, cultul placerii. Lumea vrea sa ne faca bucurosi, insa bucuria ei este efemera. Mereu auzi de tineri frumosi care se sinucid, oameni sanatosi care sunt complet nesatisfacuti, oameni prosperi care se simt mizerabil, oameni de success care sunt neimpliniti si oameni care devin victime ale propriilor placeri.

HOTI DE BUCURIE. Nu numai ca lumea ofera surogate ale bucuriei, ea cultiva si talharii care jefuiesc pe oameni de bruma lor de veselie. Mentionez aici cativa hoti care comploteaza pentru a ne fura bucuria.

Primul si cel mai versat hot este Satan. El este nefericit cand crestinul este bucuros si el este bucuros cand crestinul se simte nefericit. El nu oboseste muncind pentru ati face viata mizerabila. Un alt hot de bucurie este absenta disciplinelor spirituale din viata credinciosului. Cu cat te rogi mai putin, citesti mai putin, postesti mai putin, meditezi mai putin, cu atat iti pierzi bucuria crestina. Ingratitudinea este un alt talhar subtil. Uiti de interventiile lui Dumnezeu in viata ta si esti insatisfacut cu conditiile prezente. Analizezi morbid situatiile, pe cei din jurul tau si chiar pe tine insuti si dintr-o data, nu mai gasesti nici un motiv sa fi multumitor si recunoscator. Un alt hot educat la scoala lumii este incapacitatea de-a ierta si de a accepta iertare. Posibil ca cei mai nefericiti oameni sunt cei care nu iarta si nu sunt iertati. In Biblie printre cele mai eliberatoare acte sunt atunci cand ierti si primesti iertare. De aceea cantecul “Sunt iertat…” este ca un strigat de bucurie. Ultimul hot pe care doresc sa-l mentionez este o intelegere neadecvata a Suveranitatii lui Dumnezeu. Crestinul care pricepe cine este pe tron si cine este in control nu poate fi decat o fiinta bucuroasa. Dar cand nu intelegem suveranitatea lui Dumnezeu si nu acceptam voia Lui, ne-am pozitionat déjà in patria disperarii.

La finalul acestui articol, va invit sa refuzati surogatele bucuriei pe care lumea le ofera cu generozitate. Ele va vor conduce la mizerie. Va invit sa dezarmati hotii care premediteaza sa fure bucuria pe care o mai aveti. Si va chem cu umilinta sa redescoperim Bucuria care mai intai, vine din relatia noastra cu Dumnezeu prin actul mantuirii; sa redescoperim Bucuria care nu este dependenta de circumstanele noastre; sa cultivam Bucuria care nu este produsul lumii, ci roada Duhului Sfant; sa experimentam Bucuria care nu este alimentata de nevoile noastre ci de Proviziile lui Dumnezeu. Redescopera Bucuria! Este un imperativ biblic “Bucurati-va, iarasi zic, bucurati-va”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: